• 1 mei 2019

Waarom de ZZZZenderbijband al voor de zesde keer meedoet in de leutklasse

Vorige maand vertelde trombonist Sjoerd Vleugel ons hoe zijn dweilorkest zich voorbereidt op deelname aan de wedstrijdklasse. Maar naast de strijd om het Nederlands Kampioenschap heeft de Bemmelse Dweildag ook al jarenlang een leutklasse. Hierin is geen wedstrijdelement aanwezig en doen de dweilorkesten puur mee om het plezier. Zo ook de ZZZZZenderbijband uit Oisterwijk.

Waar komt die opvallende naam vandaan?

Wij spraken met Sandra Santegoeds van deze enthousiaste club muzikanten. Op 9 juni komen ze alweer voor de zesde keer naar Bemmel. Eerst hebben we maar eens even gevraagd waar die opvallende naam ZZZZZenderbijband vandaan komt. Sandra: “In 2011 zijn we bij elkaar gekomen om een nieuw orkest op te zetten. Nadat de bezetting rond was werd er gekozen voor de kleuren geel-zwart. Ieder orkest in Oisterwijk is namelijk te herkennen aan haar eigen kleur. Eén van de bandleden bedacht onze naam: de ZZZZZenderbijband. De ZZZZ staan voor het zoemen van een bij (kleuren geel-zwart). En Zenderbij betekent dat wij erbij zijn als er een feestje te vieren valt”.

Rijke dweilorkestencultuur in Oisterwijk

Bezoekers van de Bemmelse Dweildag is het ongetwijfeld opgevallen dat er nog meer bands uit Oisterwijk komen. Het Brabantse dorp heeft dan ook een rijke dweilorkestencultuur. Sandra: ”In Oisterwijk hebben wij de aardappelbandjes. Zij zijn allemaal ooit begonnen als (jeugd)hofkapel. Zo werd het stokje overgegeven van de Piepertjes aan de Krieltjes. Zij gaven het vervolgens weer over aan de Buitenbintjes en de Eigenheimers. Maar er zijn in ons dorp ook dweilorkesten ontstaan uit een vriendengroep of harmonie. Denk bijvoorbeeld aan de Böllekes, Sorry en onze eigen ZZZZZenderbijband.

De reden waarom de ZZZZZenderbijband voor de zesde keer naar Bemmel komt

Dat de Oisterwijkse muzikanten er alweer voor de zesde keer ‘bij zen’ in Bemmel is geen toeval. Sandra: “De sfeer in Bemmel is uniek. Er zijn veel dweilorkesten, er loopt veel publiek rond en je speelt niet alleen maar voor andere muzikanten. Het heeft echt een festivalsfeer. Lekker hangen op het grote grasveld en naar andere bandjes kijken. De sfeer wordt nog vergroot door de overnachtingen op de dweilcamping. Met een aantal muzikanten komen we al op vrijdag naar Bemmel en genieten daar volop van de sfeer”.

Ook in de leutklasse is muzikaliteit belangrijk

De ZZZZZenderbijband doet op 9 juni mee aan de leutklasse. Sandra laat ons weten dat ze voor deze klasse kiezen omdat ze ook voor de leut muziek maken. Dat betekent overigens niet dat de muziek onbelangrijk is. Sandra: “Wij maken graag goede muziek en proberen origineel te zijn in de muziekkeuze. Wij wisselen iedere keer als we optreden de muziek af. Zo hoor je steeds andere nummers wanneer je ons meerdere keren ziet spelen op een dag.”

Tip van de Zzzzzenderbijband

Naast optreden organiseert de Zzzzzenderbijbent het Veurtoeterfeest. Op 22 februari 2020 kunnen 30 dweilorkesten hun kunsten laten horen op verschillende podia in Oisterwijk. Maar voordat het zover is heeft Sandra een tip voor alle dweilorkesten die nog twijfelen om mee te doen aan de 33e Bemmelse Dweildag: “Schrijf je snel in en ervaar de unieke festivalsfeer van Bemmelse Dweildag. Maak er een leuk weekend van door met de hele band een weekend op de Dweilcamping door te brengen.”

Ook meedoen aan de Bemmelse Dweildag? Schrijf je dan snel in!

Geschreven door Bram Opgenoort