Zo win je de Bemmelse Dweildag: 5 tips van de winnaar van 2018

Zo win je de Bemmelse Dweildag: 5 tips van de winnaar van 2018

Wat moet je als orkest doen om op de Bemmelse Dweildag die felbegeerde beker, de hoogste geldprijs én een optreden op de Zwarte Cross in de wacht te slepen? Oftewel: hoe win je de Bemmelse Dweildag? Dat vroegen we aan Sjoerd Vleugel, hoofd van de ‘Bemmel-commissie’ van de Menaemer Feintsjes, de winnaars van de Bemmelse Dweildag 2018.

Tip 1: Stel een speciale commissie samen

Sjoerd: “Bij de Feintsjes zijn er, naast het vijfkoppige bestuur, meerdere commissies. Voor grote en belangrijke optredens, zoals de Bemmelse Dweildag, stellen we een commissie samen. Ik ben de voorzitter van deze commissie en schakel met het algemene bestuur over de voortgang. In deze commissie wordt, in nauwe samenwerking met de muziekcommissie, besloten wat we tijdens de Bemmelse Dweildag ten gehore gaan brengen. Ook de randzaken, zoals de boodschappen voor het hele dweilweekend, het regelen van de tent, biertafels én niet te vergeten de zwembadjes, worden hier besproken. Deze commissie begint meestal rond december met de voorbereidingen. Oftewel: de Bemmel-commissie zorgt ervoor dat de het hele orkest optimaal voorbereid, fris gewassen en doorvoed kan performen op de Dweildag.”

Tip 2: Bedenk van welke muziek het publiek blij wordt

Sjoerd: “Natuurlijk moet de jury onze optredens kunnen waarderen, maar uiteindelijk treden we op voor het publiek. We vragen ons ieder jaar opnieuw af met welke nummers we het publiek het best kunnen vermaken. Ieder lid denkt mee over de muziekkeuze. De muziekcommissie kiest uiteindelijk vijf tot zes nummers uit. Onze huisarrangeur, Johan Postma, schrijft die vervolgens uit.”

Tip 3: Organiseer een repetitie- of studieweekend

Die nieuwe muziek moet natuurlijk goed ingestudeerd worden. Sjoerd: “In februari of maart organiseren we een studieweekend waarin we de ‘Bemmel-set’ in de grondverf zetten. We huren dan een kampeerboerderij af en storten ons twee dagen lang op de muziek. Ook nodigen we dan vaak een gastdirigent uit, die aanwijzingen geeft en suggesties doet. Tijdens het weekend maken we ook afspraken: wie speelt welke partij, wie doet een bepaalde solo, et cetera. Na zo’n weekend weet ieder lid wat ‘m te wachten staat in de maanden daarna.”

Tip 4: Schakel experts in voor het show-element

Naast de muziek wordt er door de juryleden op de Bemmelse Dweildag ook op de show gelet. Is het geheel ook aantrekkelijk om naar te kijken, is er interactie met het publiek, heeft het orkest er zelf plezier in? Sjoerd: “Vorig jaar hebben we wat mensen van Theatergezelschap Tryater (‘Professioneel theater met Friese roots’) uitgenodigd om met ons na te denken over de show. Ze zijn bij twee repetities geweest, hebben tips gegeven en ons gecoacht. We wisten daarna beter hoe we het publiek tijdens bepaalde nummers mee konden krijgen.”

Tip 5: Maak ontzettend veel plezier

Hoewel de Bemmelse Dweildag op de tweede zondag in juni plaatsvindt, is de Dweilcamping op de vrijdag voor de Dweildag al geopend. Deelnemende orkesten kunnen dus een heel weekend genieten van muziek en andere muzikanten. Sjoerd: “Wij doen altijd aan de Bemmelse Dweildag mee met de intentie om te winnen; voor minder doen we het niet. Toch speelt de sfeer op de Dweilcamping en op de Dweildag een belangrijke rol in de beslissing of we weer naar Bemmel gaan of niet. Het is altijd zó gezellig en er worden onvergetelijke herinneringen gemaakt. Het belangrijkste is dat je als orkest heel veel plezier hebt in wat je doet; dat straal je uit en breng je over op het publiek.”

Ook meedoen aan de Bemmelse Dweildag met jouw orkest? Je kunt je hier inschrijven!

Geschreven door Judith Bosch