• 12 maart 2019

De Bemmelse Dweildag is het grootste jaarlijkse evenement dat in Bemmel wordt georganiseerd. Al decennia lang komen op de tweede zondag van Bemmel duizenden dweilmuzikanten en bezoekers naar het pittoreske Gelderse dorpje, dat dan wordt omgetoverd tot Dweilhoofdstad van Nederland. Maar welke mensen zorgen er nu voor dat die Dweildag ieder jaar kan plaatsvinden? Wie zijn de gezichten achter dit evenement? Deze keer spreken we bestuurslid Gaby Wegman, de moeder overste die al jaren de infostand bewaakt.

Gaby: “Ik ken de Bemmelse Dweildag al ontzettend lang. Voor ik bij het bestuur ging, speelde ik met mijn dweilorkest De Dreugtrommels op de Dweildag. Toen de voorzitter van ons orkest stopte als bestuurslid werd gevraagd of er iemand was die het over kon nemen. Ik heb mij aangemeld en er geen moment spijt van gehad. Het is een leuke en gezellige club mensen om mee samen te werken; zowel het bestuur als de vrijwilligers en de mensen die de Dweildag bezoeken.” Jos, de man van Gaby, vult aan: “Zo blijft ze ook onder de mensen hè. Het is een mooie sociale activiteit.” Daarna sloft hij weg om koffie te gaan zetten. Gaby zucht en vraagt of ik alsjeblieft wil proberen om iets fatsoenlijks van het artikel te maken.

Van drankbonnen tot gevonden voorwerpen
Op de vraag wat er allemaal bij het bemannen van de infostand komt kijken, antwoordt Gaby: “In de aanloop naar de Dweildag inventariseer ik hoeveel orkesten er komen en hoeveel vrijwilligers er zijn. Op basis daarvan bepaal ik hoeveel etensbonnen en drankbonnen er nodig zijn en zorg ik ervoor dat ze bij de juiste personen terecht komen. Ook zorg ik ervoor dat er genoeg T-shirts zijn voor alle vrijwilligers.

In het Dweilweekend zelf blazen wij honderden ballonnen op en kleden we het terrein en de infostand aan. Ondertussen worden wij goed voorzien van koffie, broodjes en een gezellige lunch. Allemaal door vrijwilligers! Op de ochtend van de Dweildag ben ik, meestal samen met José van Rossum, al vroeg present om de orkesten te verwelkomen. We doen de inschrijvingen en geven informatie aan de muzikanten. Gedurende de dag blijven we beschikbaar voor vragen en verzamelen we de gevonden voorwerpen. Aan het einde van de Dweildag kunnen de orkesten uit de wedstrijdklasse de juryrapporten bij ons ophalen en daarna breken we de infostand weer af.”

Napoleon
Gaby ziet bijna alle muzikanten die aan de Bemmelse Dweildag deelnemen langs haar stand komen. “Ik vind het geweldig dat iedereen altijd zo vrolijk is. De orkesten hebben er zin in en kijken uit naar een – meestal – zonovergoten dag muziek maken.” Dat sommige mensen het wel héél gezellig vinden op de Dweildag, blijkt uit de anekdote die Gaby vertelt over ‘Napoleon’. “Dat is een muzikant van ver in de tachtig die jarenlang met zijn orkest naar de Dweildag kwam. Hij hield wel van een borreltje en was een keer letterlijk de weg kwijt. We hebben hem toen weer bij zijn orkest af moeten leveren; hij haalde op het nippertje de bus naar huis. Dat doet de infostand dus ook, haha!”

Vitamine V
De Bemmelse Dweildag vindt dit jaar plaats op zondag 9 juni. Gaby: “Ik kan iedereen aanraden om die dag naar Bemmel te komen voor een goed portie vitamine V (van vrolijkheid). Zo’n dag geeft zoveel energie; al die muzikanten die plezier hebben en op hun eigen niveau muziek maken. Als vrijwilliger en bestuurslid ben ik na de Dweildag helemaal kapot, maar heb ik zoveel plezier gehad. Ik kan iedereen dan ook aanraden om vrijwilliger te worden bij de Bemmelse Dweildag. Het kost niets, maar je krijgt er veel energie voor terug. Het is ieder jaar weer een feest!”

Geschreven door Judith Bosch