• 14 mei 2019

De Bemmelse Dweildag is het grootste jaarlijkse evenement dat in Bemmel wordt georganiseerd. Al decennia lang komen op de tweede zondag van juni duizenden dweilmuzikanten en bezoekers naar het pittoreske Gelderse dorpje, dat dan wordt omgetoverd tot Dweilhoofdstad van Nederland. Maar wie zijn nu die mensen die als bezoeker naar de Dweildag komen? Word je niet helemaal gek van een hele dag trompetgeschal in je oren? Deze keer spreken we Ronnie Polman (35), een geboren en getogen Bemmelnaar die al jaren trouw de Dweildag bezoekt.

Ronnie: “Ik ben geboren en opgegroeid in Bemmel, dus ik ken de Dweildag al mijn hele leven. We waren nooit de fanatiekste bezoekers, maar een rondje over het terrein lopen was vaste prik. Toen ik wat ouder werd, raakte ik meer betrokken bij de Dweildag. Sinds een jaar of tien ben ik wél fanatiek bezoeker, en de laatste vijf jaar zelfs vrijwilliger. In eerste instantie hielp ik bij het verplaatsen van het materiaal van de opslag naar het terrein, maar tegenwoordig ben ik onderdeel van het mobiele klusteam. Dit team is beschikbaar tijdens de op- en afbouw van de Dweildag en bouwt bijvoorbeeld de wat meer ingewikkelde decoratie op, maar lost ook technische problemen op en plaatst tenten. Kortom; we zijn multi-inzetbaar.”

Onderdeel van de show

Op de vraag wat hem het meest is bijgebleven van alle Dweildagen, antwoordt Ronnie: “Ik heb een paar keer deel uit mogen maken van de show van Alarmfase 3. De eerste keer was het bijzonderst; ik geloof dat het in 2007 was. Alarmfase 3 deed toen hun ‘disco-show’ en ik hield bordjes met tekst uit Blame It On The Boogie van The Jacksons omhoog. Sunshine, moonlight, good times, boogie… lekker nummertje! Alarmfase 3 pakte dat jaar, dankzij mijn bordjesomhooghoudkwaliteiten waarschijnlijk, de tweede plek.”

De perfecte zondag

Of Ronnie nu vrijwilliger is of niet: de Dweildag bezoekt hij sowieso. “Het is altijd een enorm gezellige dag waar je veel bekenden tegenkomt als Bemmelnaar. Tuurlijk, je moet een beetje van blaasmuziek houden, maar dat vergroot juist de sfeer. Voor de kinderen is een speciaal gedeelte ingericht, dus die vermaken zich ook uitstekend. Voor iedereen boven de 18 staan heerlijk koude pilsjes klaar en er is ook veel lekker eten te verkrijgen. Wat wil een mens nog meer?

Gereserveerd in de agenda

Inmiddels is de Dweildag niet meer weg te denken uit Ronnie’s agenda. “Het tweede weekend van juni staat altijd gereserveerd. Ik blijf het bijzonder vinden dat zo’n groot evenement ieder jaar weer door vrijwilligers tot stand komt. Het helpt natuurlijk ook dat de sfeer onder de vrijwilligers enorm goed is. Het dweilweekend is altijd een zwaar, maar heel tof weekend! Ik zou het niet meer willen missen.”

Geschreven door Judith Bosch