Hierom gaan dweilmuziek en carnaval zo goed samen

Nog een paar dagen en dan barst het volksfeest der volksfeesten weer los! Onder de rivieren is men al maandenlang bezig met praalwagens bouwen, kroegen versieren, outfits passen en bier voorproeven. Of ja, de gewóne man is daarmee bezig. De opperburger, ook wel dweilmuzikant genoemd, heeft hele andere prioriteiten: nauwgezet de laatste carnavalskrakers in de gaten houden, embouchure trainen, de confetti van vorig jaar uit z’n mondstuk schrapen en vooruit, ook bier voorproeven. Wij van de Bemmelse Dweildag vroegen ons af waarom dweilmuziek en carnaval toch zo goed samengaan. Hierbij een aantal niet geverifieerde, maar in onze ogen hele logische antwoorden op deze vraag.

Carnavalspubliek is dankbaar publiek
Laten we wel wezen: dweilorkesten brengen natuurlijk altijd feestelijke muziek voort, maar soms is het publiek niet zo in de stemming. Wanneer je in een winkelstraat staat te spelen tijdens een koude koopzondag is het publiek vooral op weg naar de volgende winkel voor koffiefilters of een neushaartrimmer. Tijdens carnaval heeft iedereen alle tijd. Het publiek hoeft nergens heen. Sterker nog: als je ze zou gebieden naar huis te gaan, kun je op een lading protest rekenen. Ze willen meer muziek! Meer bier! En jouw trompet proberen! En op jouw grote trom spelen! Kortom: carnavalspubliek is heel dankbaar publiek.

Jalalaaa, de polonaise!
Dweilmuziek is er in alle soorten en maten, maar tijdens carnaval halen dweilorkesten vooral de meezingers en gouwe ouwe uit de kast. Lekker meebrullen! Het voordeel van dweilmuziek is dat je er zo lekker op kunt lallen. Vrijwel iedere superserieuze songtekst is te vervangen door ‘jalalaaaa’, ‘papapapapapaaaaaa’ of ‘heuj heuj heuj’! Oh, en laten we ‘hooooooooooohohohohooooooo’ niet vergeten. Tijdens het voortbrengen van deze klanken kun je uitstekend de polonaise dansen. Oftewel: dweilmuziek vergt het minimale van ons geheugen. Ideaal voor wanneer je een slokje ophebt.

Iederéén ziet er eh… bijzonder uit
Als jij normaal gesproken met je orkest optreedt moet je waarschijnlijk een mooi pakje aan. Het publiek steekt er dan maar bleekjes bij af. Tijdens carnaval ziet iedereen er belachelijk feestelijk uit! Niets verbroedert meer dan een andere kip/indiaan/wortel tegenkomen en samen proosten op jullie gezamenlijke goede smaak in carnavalskledij.

Lekker laagdrempelig
Dweilmuziek vereist geen voorkennis. Je hoeft geen interessante anekdotes over ‘de gitarist’ op te hangen, want die is er niet. Je kunt ook niet verkeerd meezingen of meedansen. Alles is goed! Hetzelfde geldt voor carnaval: dat vier je op je eigen manier. Iedereen kan meedoen en iedereen is welkom. Alaaf!

Over alaaf gesproken
Is het mogelijk om met een ander instrument dan een koper- of houtinstrument ‘alaaaaaaaaaaf’ te spelen? Nee toch? Of ja, het kan vast wel, maar het klinkt nergens naar. Dweilmuzikanten zijn gewoon onmisbaar tijdens carnaval! Tataaaaaaa!

Bemmelse Dweildag
Tijdens carnaval lekker warmgeblazen? Schrijf jouw orkest dan in voor de Bemmelse Dweildag op zondag 9 juni 2024! Er is nog ruimte voor 6 orkesten in de leutklasse. Inschrijven kan hier.

Deze blog is geschreven door Judith Bosch