Nieuw op de Bemmelse Dweildag: Blagenbokaal

Orkesten die meedoen aan de Bemmelse Dweildag op zondag 11 juni maken voor het eerst kans op de Blagenbokaal. Deze prijs, die naast de titel Nederlands Kampioen Dweilorkesten en Sfeermakers van de dag te winnen is, wordt uitgereikt door een speciale kinderjury.

Het idee ontstond in 2022 toen Alarmfase 3-lid Anne Leenders (28) en trouwe bezoeker Saar Meurs (11 jaar) over het Dweildagterrein liepen. De Dweildag wordt ieder jaar door zoveel kinderen bezocht; waarom krijgen zij geen stem als het gaat om het beoordelen van de dweilorkesten? Zo gezegd, zo gedaan: een speciale commissie ging met het idee aan de slag en presenteert in 2023 de Blagenbokaal.

Alle kinderen die de Dweildag op 11 juni bezoeken, kunnen een juryformulier ophalen op het Kinderplein of bij de infostand. Daarmee mogen ze het terrein op en de orkesten die ze tegenkomen beoordelen op onder andere ‘het leukste liedje’ en ‘het mooiste dansje’. Je mag zoveel orkesten bekijken als je wilt en kunt het ook op je eigen tempo doen; zolang je je formulier maar om uiterlijk 16.30 uur weer inlevert op het Kinderplein.

Kinderen kunnen tijdens de Dweildag (tussen 11.30 en 16.30 uur) ook meehelpen met het versieren van de Blagenbokaal. Dit kan ook op het Kinderplein.

Onder leiding van juryvoorzitters Saar Meurs en vriendin Liva Rutgers (ook 11) worden daarna de stemmen geteld. Het best beoordeelde orkest ontvangt tijdens de finale om 17.30 uur uit handen van Saar en Liva de allereerste Blagenbokaal.