Ze Quaffeurz uit België voor het eerst naar Bemmelse Dweildag

Tijdens de 34e Bemmelse Dweildag ontvangen we maar liefst drie buitenlandse dweilorkesten. Uit Zweden komt LitHe Blas. Zij staan altijd garant voor een geweldig stuk entertainment met de meest gekke acts die je maar kan verzinnen. Dit jaar zijn er ook twee bands die voor het eerst vanuit België naar Bemmel afreizen om mee te strijden om het Nederlands Kampioenschap Dweilorkesten: de (H)Opmaten en Ze Quaffeurz. We stellen graag de laatstgenoemde band aan je voor!

“10 Grote pakken friet met stoofvleessaus, 4 middelmatige met mayonaise en 1 kleine zonder zout. 3 Rauwe jagersworsten, 4 mexicano’s, 8 bitterballen, 1 bicky, 5 brochetten gekruid, 4 frikandellen en 3 viandellen aub. Of doe die jagersworsten toch maar in ’t vet”. Het zou zomaar de bestelling kunnen zijn van een band van 14 muzikanten en 1 danseres. Echter niet voor de leden van de eclectische showband Ze Quaffeurz die dit voorjaar als topsporters toeleefden naar de Bemmelse Dweildag, waar ze een titanenstrijd zullen uitvechten met bands uit alle windstreken.

De oorsprong van de band Ze Quaffeurz gaat terug naar de 18e eeuw, meer bepaald naar de periode waarin Wolfgang Amadeus Mozart de hitlijsten veroverde met een repertoire zo lang als de Berlijnse Muur en een sound zo transparant als het bronwater van Lourdes. Mozart is voor quasi elke muzikant een toonbeeld van inspiratie maar dat ligt bij de leden van Ze Qauffeurz toch net iets anders. Zij zijn namelijk veeleer gecharmeerd door het levenspad van de neef van Mozart: Johannes Friedl Sauerkraut, een kapper zoals ze er in Wenen nooit meer één zouden hebben.

Want de naam Ze Quaffeurz verwijst natuurlijk naar één van de oudste beroepen uit onze beschaving. Over het tijdstip van het ontstaan van de band bestaat op vandaag nog heel wat discussie. Over de bestaansreden nog meer maar dit doet misschien minder ter zake. Feit is wel dat de bandnaam zoveel jaren terug ontsproot vanuit een maatschappelijke nood om het imago van het knelpuntberoep van kapper, quaffeur, haarschaarmakelaar te verbeteren. ‘De Qauffeurs’ waren geboren; de cliniclowns van het kappersgild. Initieel nog getooid in maagdelijk witte kielkes want ook het zorgend personeel vormde toen en nu nog steeds een inspiratiebron voor de bandleden. Naast het feit dat ze vaak zelf verward waren, werden ze door hun witte schorten ook vaak verward met verpleegkundigen en artsen. Hun outfits werden om deze reden aangepast maar de Z van ‘zorg’ werd uit respect voor het zorgend personeel geïmplementeerd in de bandnaam die wijzigde van ‘De Quaffeurs’ naar ‘Ze Quaffeurz’.     

Ze Quaffeurz staat voor ‘blaasmuziek met een hoek af’. De bandleden waarschuwen u echter. Vele aanhoorders noemen hen efficiënter dan de Corona boosterprik maar de bijwerkingen van hun repertoire zijn wel van vergelijkbare aard met uitzondering van de gezwollen okselklieren.

Begin september kroonde de band zich tot Vrij Internationaal Kampioen op het Dweilfestival in Halle waar ze heel wat opponenten uit binnen- en buitenland achter zich lieten. Op de vraag of hij nog werkpunten ziet voor de band antwoordt manager Louis Snauwaert het volgende: “Zeker, al moet ik dat nuanceren. Ik was er jaren van overtuigd dat we beter met beide voetjes op de grond bleven omdat we anders sneller vermoeid raakten. Nu heb ik die visie ietwat bijgesteld. Recent hebben we namelijk de Russische choreograaf Evgeni Plushenko onder de arm genomen die bij het grote publiek natuurlijk gekend is als choreograaf van de balletsuite De Zwanenzang. Ondanks zijn harde werk is zijn invloed binnen de groep op vandaag nog nihil maar we zijn er van overtuigd dat dit in de toekomst niet zal verslechteren”.

Het hoeft geen bijkomende uitleg dat Ze Quaffeurz maar wat blij zijn dat ze er dit jaar bijzijn op de Bemmelse Dweildag.