Bats mar Deur

Hoe laat zie en hoor je Bats mar Deur?

Speeltijden nr 32

11:00 uur opening
11:45 F - De Buren Van
13:15 H - Moos
14:45 J - De Pollenbrink
16:15 G - Zwitsers Plein
17:30 uur Finale

Plattegrond

Over Bats mar Deur:

Het allereerste begin
In 1989 besloot een enthousiast stel carnavalisten van carnavalsvereniging de Batsers uit Elst dat Elst rijp was voor een eigen dweilorkest. Onder de bezielende leiding van Eef Buurman is men aan de slag gegaan. Er werden instrumenten aangeschaft, men ging op muziekles, kortom, er werd met man en macht aan gewerkt om de band een smoel te geven. De naam was even vanzelfsprekend als origineel. De instrumentkeuze was geheel afhankelijk van de individuele wensen en kwaliteiten van de carnavalisten. De band timmerde goed aan de weg, al was het aanvankelijk meer met enthousiasme dan met muzikale kwaliteiten. Het leuke fenomeen deed zich voor dat “agge mar schik hêt” net zo, of nog belangrijker was dan de muziek om een feestje te bouwen.
Eén van de eerste optredens was op de Bemmelse Dweildag; de band speelde eigenlijk maar één nummer: het bekende Olé, olé, olé, olé…(we are the champions) en scoorde daar behoorlijk mee
In 1993 nam Ben Hollander het dirigeerstokje over van Eef Buurman. Er werd en wordt iedere donderdag gerepeteerd (m.u.v. 1e van de maand) en het repertoire werd allengs uitgebreid. In 1998 werd t.g.v. ons tienjarig bestaan een CD opgenomen.
Iets waar de band met veel plezier op terug kijkt, mede door de grandioze presentatie en het daaraan gekoppelde feest. Fantastisch ook hoe we -na het opnemen van de muziek- nog een keer terug moesten om het feestgedruis op te nemen. Dat werd dus echt een geweldig feest in die studio!
Een aantal muzikanten van het eerste uur droegen ook hun stokje over aan wat we het best kunnen omschrijven als de 2e generatie Bats Mar Deur-leden. De connectie met de carnavalsvereniging de Batsers werd daardoor wat losser, maar ‘het bloed blijft rood’.
Bats Mar Deur en het Elster Frühshoppen
Ook al zo’n prachtige traditie. Sinds het bestaan van Bats Mar Deur zijn we actief betrokken geweest bij het Elster Frühshoppen. Een kroegentocht op carnavalsmaandag, waarbij het steeds de bedoeling is geweest dat de carnavalisten achter de dweilband aan van kroeg naar kroeg trekken. Verhalen uit de oude doos doen ons geloven dat de eerste kroegentocht met een bakfiets gebeurde. Later werd er een touringcar ingeschakeld om de afstand tussen de Hucht en het Fortuin te overbruggen.
Met name het laatste jaar was het Frühshoppen weer een groot succes, mede doordat er geen bus meer reed, er onderweg een pitstop was georganiseerd met lekkere hapjes en een lekker ‘schnapsje’ tegen de kou gedurende deze barre tocht. Ook het zingen bij de Elster toren: “Elstenaor, kiek es, daor steet ie”, was jarenlang een vast onderdeel van het frühshoppen.
Bats Mar Deur en de pronkzittingen van de Batsers
Al vele jaren verzorgt Bats Mar Deur het voorprogramma van de pronkzittingen van de Batsers, waarbij steeds gezocht wordt naar een ludieke manier van presenteren. “Het volk” zit vaak al vanaf half 7 ’s avonds in de zaal en is blij met iedere afleiding. Als deze dan ook nog én muzikaal én ludiek is, dan zijn we precies waar we wezen willen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het oranje kostuum tijdens het optreden op de trouwdag van Prins Willem Alexander en Maxima, en de meezingnummers, waarbij de hele zaal aan het zingen ging.
Ook heeft Bats Mar Deur al verschillende keren een onderdeel verzorgd in het hoofdprogramma van de pronkzitting. Dit waren steevast muzikale acts met een hoge amusementswaarde, zoals onze optredens als Blues Brothers en onze visie op de Swingnight.Eerdere deelnames:

2024 - leutklasse
2023 - leutklasse
2019 - leutklasse
2016 - leutklasse
2011 - leutklasse
2010 - 17e plek
2009 - leutklasse
2008 - leutklasse
2007 - leutklasse
2006 - leutklasse
2005 - leutklasse
2004 - leutklasse
*registratie pas kloppend vanaf 2004