Blog: Wie worden de opvolgers van Toeter Nog Maar Eén en De Útlopers?

Op zondag 12 juni viert de Bemmelse Dweildag haar dertigste verjaardag. In de afgelopen drie decennia hebben honderden, zo niet duizenden dweilorkesten Bemmel bezocht op de tweede zondag van juni. Veel van die dweilorkesten komen ook nu nog jaarlijks terug. Waarom is dat?

Auteur: Judith Bosch

Marc van Rijssen van Toeter nog maar een geeft aan dat de Bemmelse Dweildag hoog op het to do-lijstje van hun orkest staat. “De Dweildag in Bemmel heeft een grote naamsbekendheid en wordt ook groots aangepakt. Het is er gezellig druk: er zijn veel orkesten, maar ook veel publiek.” Arnold Harkema van De Útlopers laat weten dat zij gecharmeerd zijn van de sfeer tijdens de Dweildag. “De organisatie is erg goed. Daarnaast is het ook een hele gezellige en vooral relaxte dag, waarop wij altijd veel lol hebben.”

Jaarlijks vindt op de Bemmelse Dweildag het Open Nederlands Kampioenschap Dweilorkesten plaats. De orkesten uit de wedstrijdklasse strijden om de titel Nederlands Kampioen en worden door in totaal acht juryleden beoordeeld op de onderdelen muzikaliteit en show. Zowel Toeter nog maar een als De Útlopers werden in Bemmel ooit bekroond tot Nederlands Kampioen. Het is dus niet vreemd dat zij positief zijn over de juryleden. Marc van Toeter nog maar een vindt dat de jury eerlijk is en goede opmerkingen heeft, waar iedere band iets mee kan in de toekomst.

De Dweildag kenmerkt zich onder andere door de vele podia. Dat kan ook niet anders, als er zoveel dweilorkesten meedoen. Arnold van De Útlopers vindt “alle podia prachtig”. Marc van  Toeter nog maar een beaamt dit en noemt in het bijzonder het grasveld en de vijver bij het ‘kasteel’, oftewel het stadhuis. “De omgeving is erg mooi.”

We vroegen Marc en Arnold of ze andere orkesten zouden aanraden om ook naar de Bemmelse Dweildag te komen. Arnold antwoordt resoluut: “Jazeker, dat doen we geregeld!”. Ook Marc beantwoordt de vraag positief: “Je komt in Bemmel veel collega-muzikanten tegen en het lukt de organisatie altijd om een mooie mix van gezelligheid en kwaliteit naar het festival te halen.”

De Útlopers heeft 12 juni al rood omcirkeld in de agenda.Toeter nog maar een probeert ook weer aanwezig te zijn. En jouw orkest? Schrijf je snel in!