Dweilen in Bemmel

Al bijna 30 jaar vindt in Bemmel het Nederlands Kampioenschap Dweilorkesten plaats. Een periode waar wij als organisatie meer dan trots op zijn. Mede mogelijk gemaakt door die honderden trouwe én nieuwe dweilorkesten die ieder jaar ons dorp weer bezoeken!

Een dweilorkest kan in Nederland kiezen uit legio dweildagen. Van Groenlo tot Heerenveen, van Leidschendam tot Voorthuizen en al die andere dweildagen in de rest van het land. Op zaterdagavond of zondagmiddag. Tijdens een braderie of als onderdeel van een muziekfestival. Met of zonder wedstrijdelement. Uitversterkt of “unplugged” in de buitenlucht. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Waarom eigenlijk? Omdat het concept “dweilorkest” op zoveel manieren te interpreteren en uit te voeren is. Er is geen één type dweilorkest. Toegegeven, er zijn dweilorkesten die op elkaar lijken, maar alleen de naamgeving al (joekskapel, boerenkapel, feestorkest, showband…) geeft aan dat ieder dweilorkest uniek is. En uniek beoordeeld zou moeten worden. Dat maakt een wedstrijdelement tijdens een dweildag ook zo enorm lastig. Sommige dweilorkesten spelen muzikaal ontzettend strak, maar doen weinig met het publiek. Andere dweilorkesten zwepen het publiek op, maar blazen er wel wat valse nootjes doorheen. Een orkest zal datgene kiezen wat het best bij hen past en waar ze hun eigen passie in kwijt kunnen.

In Bemmel verwelkomen wij daarom in de wedstrijdklasse álle dweilorkesten, feestkapellen, blaasgroepen, sjpasbands, zatte herremoniekes enzovoort, die de strijd met elkaar aan willen gaan. Omdat het ene dweilorkest zich prettiger voelt in de categorie Muzikaal en het andere juist weer in de categorie Show heeft de Bemmelse Dweildag sinds 2012 twee Nederlandse Kampioenschappen toegevoegd:

Nederlands Kampioen Dweilorkesten Muzikaal
Nederlands Kampioen Dweilorkesten Show

Uiteraard blijft de titel van Nederlands Kampioen Dweilorkesten voor het orkest dat het beste uit beide werelden weet te combineren. Maar laten we vooral die tientallen orkesten uit onze leutklasse niet vergeten! Geen wedstrijd, geen beoordeling, maar alleen genieten van de sfeer in ons prachtige dorp en bewonderd worden door de duizenden mensen in het publiek.

Dát is dweilen in Bemmel! Wij staan te popelen om u de inmiddels 27e Bemmelse Dweildag te laten meemaken. Graag tot ziens, op zondag 9 juni!

Meer informatie over het juryreglement dat we in Bemmel toepassen kun je hier lezen.

Drie Nederlands Kampioenschappen in Bemmel