Blaaskapel de Hosbengels

Blaaskapel de Hosbengels

Over Blaaskapel de Hosbengels:

Blaaskapel de Hosbengels

De Hôsbengels; die klappen er pas echt tegen!
Al meer dan 50 jaar een begrip ónder de rivieren en wereldberoemd in Deurne en omstreken. Opgericht als een echte ‘boereblaoskapel’, in 1965, aan de spreekwoordelijke toog van het dorpscafé. Aanvankelijk uitsluitend actief ter ondersteuning van het Deurnese carnaval maar anno nu uitgegroeid tot een orkest van allure.
De Hôsbengels zijn bijzonder schatplichtig aan de Koninklijke Harmonie Deurne; enkel de vaardigste muzikanten daaruit kunnen het begeerde Hôsbengelkleinnood omgehangen krijgen. Daarnaast is een onmiskenbaar Bourgondische levenshouding een voorwaarde voor het lidmaatschap.
Een muzikale sfeermaker van hoog niveau; zo mag het orkest met een gerust hart omschreven worden. Zelf zeker niet vies van een feestje, weten de Hôsbengels ieder evenement net dat beetje extra mee te geven zodat het nagenoeg altijd onvergetelijk wordt. Maak kennis met deze stortvloed aan welklinkend feestgedruis uit Deurne.

Niet alleen het enige carnavalslied in het Deurnese wat er werkelijk toe doet, maar in wezen ook de lijfspreuk van de kapel.
Het nummer, geschreven door Hôsbengel pur sang Jan van der Loo, werd in de loop der jaren een icoon in het Peelstrekelrijk en nagenoeg onmisbaar tijdens die paar roerige dagen vóór de vastentijd.
Na meer dan dertig jaar nog steeds prominent op de speellijst brengt het de stellige levensfilosofie van de kapel naar buiten; ‘doe mee en scheuft ân!’


Plattegrond