• 27 juni 2017

32e Bemmelse Dweildag onzeker na op straat zetten opslag door Gemeente Lingewaard

Het voortbestaan van de Bemmelse Dweildag is onzeker nu de Gemeente Lingewaard heeft besloten dat de opslaglocatie van dit evenement niet langer gebruikt mag worden. Aangezien er geen nieuwe opslaglocatie voorhanden is, staat de continuering van het grootste dweilevenement van Nederland op losse schroeven.

Alle materialen die tijdens de (opbouw van de) Bemmelse Dweildag worden gebruikt staan sinds vijf jaar in het oude zwembad De Hoenderik (het huidige Nootgebouw) in Bemmel. Op 20 juni heeft de Gemeente Lingewaard besloten dat de opslaglocatie per direct ontruimd moet worden. Dit besluit komt onverwacht voor het bestuur van de Bemmelse Dweildag, dat met de Gemeente had afgesproken om eerst samen alternatieve locaties te verkennen. Dit heeft tot op heden niets opgeleverd. Desondanks moet de opslaglocatie per 3 juli leeg zijn, op straffe van een dwangsom.

Naast de Bemmelse Dweildag maken nog meer verenigingen gebruik van de opslagruimte, zoals de Bemmelse carnavalsverenigingen. Ook zij moeten hun spullen pakken.

Grootste evenement van de Gemeente

Henk Pol, voorzitter van de Bemmelse Dweildag, is teleurgesteld in deze gang van zaken. “Al 31 jaar organiseren we in goede samenwerking met de Gemeente Lingewaard de Bemmelse Dweildag. Ieder jaar zetten 200 vrijwilligers zich met ziel en zaligheid in om dit evenement op poten te zetten. En met succes: de Bemmelse Dweildag is het grootste evenement in de Gemeente Lingewaard en trek jaarlijks duizenden bezoekers naar ons mooie dorp. Hier zijn wij, maar ook de Gemeente, met recht trots op!”

Materialen in de regen

Hoe het nu verder moet, is onzeker. Henk Pol: “We hopen dat iemand, wellicht een ondernemer, een ruimte beschikbaar kan stellen zodat al onze materialen niet in de regen komen te staan. Zonder die materialen kunnen we geen Dweildag meer organiseren. Eventueel kunnen we gebruik maken van twee zeecontainers, maar ook die zullen ergens geplaatst moeten worden.”

Kunt u het bestuur van de Bemmelse Dweildag helpen aan een nieuwe opslagruimte of hebt u plaats voor de stalling van twee zeecontainers? Neem dan contact op met Henk Pol via voorzitter@bemmelsedweildag.nl.